Güneşe Verilen Teşvik Artıyor mu?

alim-isik

Kütahya Milletvekili Alim Işık, yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan elektrik üretiminde destekleme fiyatlarının artırılması için yasa teklifi verdi. Yasa teklifi ile destek alımlarının rüzgârda 10, güneşte 15 dolar cente çıkarılması öngörülüyor.

Yürürlükte olan YEK Kanunu’nda söz konusu destekler, 7.3 cent ile 13.3 cent arasında değişiyor. Teklif, güneş enerjisi yatırımlarında, Türkiye genelinde kurulu gücün 31 Aralık 2013 tarihine kadar 600 MW’ı geçemeyeceği şeklinde yasada yer alan sınırlamanın kaldırılması ve YEK yatırımcısına yerli malzeme kullanması durumunda 5 yıl olarak öngörülen ilave teşviklerin süresini 10 yıla çıkarıyor.

Yasa teklifinin gerekçesinde, kanunda belirtilen destekleme fiyatlarının, piyasa fiyatlarının altında kaldığı ve yatırımların beklenilen düzeyde gerçekleşmediğini belirten Peçen: Türkiye rüzgar enerjisinde %66 büyüdü ABD Northern Iowa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Peçen, rüzgar enerjisine yapılan yatırımların ekonomiye can verdiğini belirterek, “Türkiye’de rüzgar enerjisi sektörü son yıllarda yüzde 66 oranında büyüdü” dedi. Mevlana Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yenilenebilir Enerjide Son Gelişmeler” konferansında kömür enerjisine karsın rüzgar enerjisinin zararsız olduğuna değmen Peçen, rüzgar enerjisine yapılan yatırımın ekonomiyi de canlandırdığını ifade etti.

“Türkiye’de rüzgar enerjisi sektörü son yıllarda yüzde 66 oranında büyüdü” diyen Peçen, rüzgar enerjisi sektörünün dünyada en hızlı büyüyen sektör olduğunu açıkladı. Türkiye’de son yıllarda, hükümetin rüzgar enerjisine yönelik ciddi yatırımları bulunduğunu vurgulayan Peçen, Türkiye’de rüzgar enerjisi kurulmasına yönelik en uygun yerlerden birinin Bartın’ın Amasra ilçesi olduğunu kaydetti. Cm ve ABD’nin rüzgar enerjisi sektöründe dünya sıralamasında önde olduğuna dikkati çeken Peçen, rüzgar enerjisindeki en önemli problemin enerji nakil hatları olduğunu belirterek, ilerleyen zamanlarda ciddi yatırımlarla bu problemin de aşılabileceğini sözlerine ekledi.

Kütahya Milletvekili Alim Işık, alım fiyatının kilovattsaatte hidroelektrikte 8, rüzgârda 10, jeotermalde 12, biyokütlede ve güneşte 15 dolar cente çıkarılmasını istedi. Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin devreye sokulabilmesi için üretilen birim enerji başına, garantili alım fiyatlarının artırılmasının yatırımı çekmek açısından şart olduğunu kaydeden Işık, güneş enerjisinden üretilen elektriğin diğer kaynaklardan üretilen elektrikten daha pahalıya mal olduğuna işaret etti. Yerli ekipmana 10 yd teşvik Yasa teklifi, yerli ekipman kullanımındaki teşvikleri de yeniden düzenliyor. Işık, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ve 31 Aralık 2015 tarihinden önce işletmeye giren üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektro-mekanik aksamların yurt içinde imal edilmiş olması halinde uygulanacak ilave fiyat süresinin beş yıldan on yıla çıkartılması gerektiğini belirtti. Işık, sürenin uzatılmasının şimdiye kadar beş yıllık teşvik süresini yetersiz bularak yerli imalat yatırımlarına girmekten çekinen yatırımcıların bu alanda daha kolay yatırım kararı almaları sağlanacağını bildirdi.

600 MW sınırlaması İşık’ın verdiği yasa teklifindeki diğer bir düzenleme, güneş enerjisi yatırımlarında, Türkiye genelinde kurulu gücün 31 Aralık 2013 tarihine kadar 600 MW’ı geçmemesi şeklindeki sınırlama kaldırılarak, iletim sistemine bağlanacak YEK belgeli güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin toplam kurulu gücünün her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi öngörülmekte. Işık, yasa teklifi ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretiminin önündeki engellerin kaldırılmasının hedeflendiğini kaydetti

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>