Üniversite 19 milyon TL harcarken uzman görüşü almadı!

gunes-enerji-2

Üniversite 19 milyon TL harcarken uzman görüşü almadı!
Turgut Özal Tıp Merkezinde kullanılan enerji kaynağına doğal yollardan katkıda bulunmak amacıyla projelendirilen ve 2014 yılının yaz mevsiminde tamamlanması planlanan “Güneş Enerjisi Santrali”nde yer seçiminin yanlış olduğu iddiası.

İŞTE, İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜNE YAPILACAK GÜNEŞ SANTRALİ İÇİN SEÇİLEN BÖLGENİN OLUMSUZ YÖNLERİ

Bölge kampus alanında güneşin en erken battığı yerdir. Güneyindeki yüksek dağ nedeniyle kışın saat 15:30 da yazın saat 18:00 de seçilen alan gölgede kalmaktadır. Sadece bu özellik bile seçimin uygunsuzluğu için yeterlidir.
Seçilen alan kuzeye bakan yamaçtır. Panellerin birbirine gölge yapmaması için güneye doğru gittikçe daha fazla yükseltme gerekeceğinden maliyet artacaktır. Ayrıca panel sıralarının aralarını açmak zorunda kalınacak ve arazi verimli kullanılamayacaktır.

Seçilen bölge güneyindeki dağlara yağan yağmur sularının oluşturduğu iki adet dere yatağı üzerindedir. Bölgenin düz olmamasından kaynaklanan maliyet artışı yanında olası bir sel baskını durumunda büyük hasar oluşacaktır.

Seçilen bölge kuzey batı yönünde esen hakim rüzgarın güney taraftaki dağların yamacına çarptığı yerdir. Söz konusu rüzgar yıl boyunca yaygın olmakla birlikte özellikle bahar aylarında sık esmektedir. Bu sert rüzgara yelken gibi monte edilecek paneller kısa sürede yerlerinden sökülecektir. Alınacak önlem maliyeti arttıracaktır.

Bölge dağların yamacında olduğundan kış ve bahar aylarında alçak bulutların ve sislerin bulunduğu bir bölgedir. Kampüsün diğer alanları güneşliyken bölgeyi bulutlar altında görmek çok sık rastlanılan bir durumdur.
Seçilen bölge ağaçlandırma alanı olarak belirlenmiş, törenlerle fidanlar dikilmiş alandır.

Bölgenin kuzeyinde bulunan model uçak pistinden yüzlerce öğrenci yararlanmakta hava sporları ile tanışıp eğitim almaktadır. Türkiye’de sadece İnönü Üniversitesi’nin model uçak pisti bulunmaktadır. Bir çok büyük şehir bile bu sporu yapacak imkana sahip değilken üniversite ve Malatya bu şansı elde etmiştir. Model uçak pistlerinin emniyetli uçuş alanı olarak belirlenen alan uçakların düşebileceği çevreye zarar verebileceği alandır. Seçilen bölge tam bu güvenlik alanındadır. Pistin kullanılması halinde panellerin zarar görmesi kaçınılmazdır.

Seçilen bölgenin yanında Türkiye’nin sayılı gözlem evlerinden bir bulunmakta ve gerekirse yılın her bir dakikası için bile güneşin açısını hesaplayıp detaylı bilimsel altyapı oluşturabilecekken bilgi talep edilmemiştir.
Üniversitenin mühendislik bölümleri konudan habersizdir. Projede karar yetkilisi bu konuda hiçbir eğitim almayan kişilerdir.
Bu konular firma yetkilisi ile görüşülmüş, firmanın da aynı görüşte olduğu ancak karar mercilerinin ikna edilemediği öğrenilmiştir. Konu proje sorumlusu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen’e iletilmiş, seçilen alanın yanlışlığı anlatılmış, vazgeçirmek mümkün olmamıştır.

Kampüsün kuzeyinde bulunan tepelerin güneye bakan yamaçları sürekli güneş almakta, kar tutmamakta ve eğimi fazla dik olmayan hazine arazileridir. Bu arazilerin hazineden talep edilerek değerlendirilmesi mümkünken tesisin güneşin en erken battığı yere yapılması anlamsızdır.

Üniversite, güneş paneli yaptıran ilk resmi kurum olacaktır. Diğer resmi kurumların böyle bir yatırım yapmamasının sebebi araştırılmalıdır. Üniversite 19 milyon TL harcarken konunun uzmanı olan kişilerin de görüşü ve onayı alınmalıdır.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>