Dağdaki Çobana Eşek Yüküyle Güneş Enerjisi!

dagdaki-cobana-esek-yukuyle-gunes-enerjisi

Teknoloji ilerledikçe, dağdaki çobanlar bile artık elekriğe kavuşuyor. Bu çerçevede üretilen güneş enerjisi panelleri, eşek sırtında kuş uçmaz kervan geçmez noktalardaki küçükbaş hayvan ağıllarının çatılarına kurularak üretimde yeni imkanlar sağlanıyor.

1984 yılından bu yana ‘‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları” üzerine faaliyet gösteren Sergün Güneş Enerji Sistemleri firması, kırsal bölgede faaliyet gösteren üretici için ‘‘Hizmette Sınır Yok’’ dedi.

Yayla ve arazideki çiftliklerde yaşayanlar, çoban barınakları için İzmir Koyun Keçi Birliği ile birlikte “Sosyalleşme ve Bilinçlenme” başlıklı proje üreten sözkonusu firma, ulaşımın ancak eşeklerle yapılabildiği yerlere dahi elektrik götürüyor. Projenin amacı bilinçli hayvancılık ve bilinçli Türk insanı yaratmak.
Son 6 yıllık dönemde güneşle su ısıtma sistemlerine ek olarak güneşle elektrik üretme sistemleri üzerine çalışan firma, 2013 Ekim ayında İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer’in de teşvikleriyle üzerine portatif taşınabilir ve tak çalıştır solar paketler tasarlayarak özellikle kırdaki tüketicilerine kaliteli ürün ve kaliteli hizmet vermeye başladı.

HİZMET İÇİN BAHANE YOK
Proje üzerine konuşan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer “Üyelerimizin çoğunluğu ve çalışanları çok zor şartlarda yaşıyor, gündemden uzak ve dünyada olup biteni geç öğreniyorlar. İletişim kurabilmek için haftada bir şehre inip telefon bataryalarını şarj ediyorlar. Cebinde 20 bataryayla gezen üyelerimiz var. Sayalarında lüks lambasıyla aydınlatma yapıyorlar. Haftada 2 piknik tüpü tüketiyorlar ortalama aylık aydınlatma maliyetleri 100 TL civarı onu da ancak bulundukları yeri aydınlatabiliyorlar. Sözkonusu firma ile yaptığımız protokol doğrultusunda üyelerimiz artık nitelikli solar paketlere sahip oluyorlar. Sayaları ve çiftlikleri artık ışıl ışıl. Televizyon ve İnternet sayesinde artık dünyadan anında haberdar oluyorlar ve koyun keçi yetiştiriciliğiyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar. Burada amaç kırdaki insanı kırda tutmak ve onların bilinçli birer Türk İnsanı olmalarını sağlamak.’’ dedi.

EŞEKLERLE ELEKTRİK TAŞIYORLAR!
21. yüzyıl Türkiyesi’nde elektriği gerektiği durumlarda eşekle taşıdıklarını vurgulayan Sergün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel de; “1984 den beri tüketicilerimize fayda ve hayatlarına kolaylık sağlayan ürünler sunduk. Sayın Türer’in talimatı üzerine portatif solar paketler geliştirerek onların işi doğrultusunda ihtiyaç ve tüketim doğrultusunda Çoban Çantası, Göçer Paket, Çiftlik Seti gibi isimler verdik. Maalesef Türkiye’de çoban barınaklarının yaşam şartları düşük, teknolojiden uzak. Bazı durumlarda ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için eşekleri yük aracı olarak kullanıyoruz. Solar paketleri kurduğumuz yerlerin bazılarında elektrikle ilk defa tanışan vatandaşlarımız var. Solar paketleri kullanmaya başlayan çobanlarımız sık sık arayarak bize dua edip teşekkürlerini sunuyorlar” şeklinde konuştu.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>