Mahkumların Ürettiği Güneş Paneli, Cezaevini Aydınlatacak

mahkumlarin-urettigi-gunes-paneli-cezaevini

Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, atölyede yaptıkları güneş paneli ile elektrik üreterek cezaevini aydınlatacak- Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Fidanoğlu:- “Koğuşlarımızı güvenlik açısından 24 saat aydınlatmamız gerekiyor. Bu da büyük bir enerji giderine yol açıyor. Aylık yaklaşık 20 bin lira elektrik faturası ödüyoruz”-”Kurumun tüm enerji ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 250 kilovatlık güneş paneli sistemine ihtiyacımız var. Atölyemizdeki çalışmalar neticesinde ilk etapta 21 kilovatlık enerji ürettik”

Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar, cezaevinde kurulan atölyede yaptıkları “güneş paneli” ile elektrik üreterek cezaevinin enerji ihtiyacını karşılayacak.

Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, infaz kurumlarının yasa gereği 24 saat aydınlatılması gerektiğini belirterek, bu nedenle enerji giderlerinin yüksek olduğunu söyledi.

Hükümlü ve tutukluları rehabilite etmek ve aynı zamanda tahliye olana kadar da meslek sahibi yapmak amacıyla Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin işbirliği ve SODES’ten (Sosyal Destek Programı) alınan 25 bin lira destekle güneş paneli kursu açtıklarını ifade eden Fidanoğlu, eğitime 15 hükümlü ve tutuklunun katıldığını kaydetti.

Aylık elektrik giderlerini en aza indirmek istediklerini vurgulayan Fidanoğlu, “Koğuşlarımızda güvenlik açısından lambalarımızı 24 saat açık tutmamız gerekiyor. Aylık yaklaşık 20 bin lira elektrik faturası ödüyoruz. Kurumun tüm enerji ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 250 kilovatlık güneş paneli sistemine ihtiyacımız var. Atölyemizdeki ürettiğimiz panellerle ilk etapta 21 kilovatlık enerji ürettik” diye konuştu.

Adalet Bakanlığınca Türkiye’deki Ceza İnfaz Kurumları arasında ilk defa Niğde Ceza İnfaz Kurumunda “güneş paneli” yapımının gerçekleştirildiğini vurgulayan Fidanoğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye genelinde elektrik üretimine elverişli şekilde güneş alabilen 50 il var. Bu illerde de toplam 70 ceza infaz kurumu bulunuyor. Bu infaz kurumlarının 60′ında panellerin kurulabileceği geniş alanlar mevcut. Bakanlığımızla görüşmelerimiz neticesinde kurumumuzda atölyenin kapasitesini genişleteceğiz. Atölyede mahkumlarımız güneş paneli üretecek, mahkumlarımıza mesai karşılığında günlük 8 lira ödeyeceğiz, sağlık sigortalarını yapacağız. Türkiye genelinde güneş paneli kurulabilecek uygun ceza infaz kurumlarının sistem montajına başlayacağız.”

Elektrik Teknisyeni Aydın Şahin ise atölyeye aldıkları mahkumların elektrik konusunda daha önceden tecrübelerinin olmadığını belirterek, “Mahkumlara öncelikle elektrik konusunda temel bilgi veriyoruz. Daha sonra işin ayrıntılarını öğretiyoruz. Hücreleri birleştiriyoruz. Daha sonra teknik lehimleme yapıyoruz. Panel şekline getirdiğimiz hücreleri istenilen güç ve voltajda birleştiriyoruz, sonra test ediyoruz. Bu tamamen güneş ışığına dayalı bir sistem. Güneş ışığını gördüğü her yerde çalışıyor” diye konuştu.

“Güneşten elektrik üreteceğim hiç aklıma gelmezdi”
Hükümlü Nusret Yılmaz da bugüne kadar kaldığı cezaevlerinde böyle bir faaliyet görmediğini söyledi.

Kursa katılmadan önce boncuktan tesbih, anahtarlık, çeşitli süs eşyaları yaparak vakit geçirdiğini aktaran Yılmaz, “İlk başta bize güneş paneli yapacağımızı söylediklerinde çok saçma buldum. Güneş panelinden elektrik nasıl üretilir diye düşündüm. Sonra kursa katılınca fikrim değişti. Belki geleceğimiz kurtulacak. Elektrik işiyle uğraştım ama güneş panelinden elektrik üreteceğim hiç aklıma gelmezdi. Tahliye olduğumda Tarsus’ta güneş paneli üretmeyi düşünüyorum, çünkü yoğun güneş gören bir şehir, bu işten para kazanacağımı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

3 yıldır Niğde Kapalı Cezaevinde olduğunu belirten 19 yaşındaki Mesut Yurdakul da koğuşta yatmaktansa, atölyede çalışmaktan çok memnun olduğunu vurgulayarak, “Bizim sorunlarımızın başında dört duvar arasında vakit geçirmek geliyor. Atölyede zaman daha güzel geçiyor. Güneş enerjisi paneli yapmaya çalışıyoruz. Severek yapıyorum. Daha 3 yıl cezam var. Niğde’de patates üreticiliği yapıyoruz. Elektrik faturaları fazla geldiği için patates üreticileri fatura ödemelerinde çok sıkıntı yaşıyor. Cezaevinden çıktığımda, güneş enerjisi panelini tarlaya kurmayı düşünüyorum” dedi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>