Ülkemizin güneş enerjisindeki potansiyeli tüketiminin iki katı

usa-solar-energy

panelGÜNDER Başkanı Bayraktar:- “Türkiye’de yıllık 200 milyar kilovatsaatin üzerinde enerji tüketiliyor, ülkemizin güneş enerjisindeki potansiyeli ise neredeyse bunun iki katı”- “Güneşten yararlanabilme potansiyelimiz yılda 380 milyar kilovatsaat”

ANKARA(AA) – OĞUZHAN ÖZSOY- Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kemal Gani Bayraktar, Türkiye’de yıllık 200 milyar kilovatsaatin üzerinde enerji tüketildiğini belirterek, “Ülkemizin güneş enerjisindeki potansiyeli ise neredeyse bunun iki katı. Güneşten yararlanabilme potansiyelimiz yılda 380 milyar kilovatsaat” dedi.

Temiz, çevreci ve sürdürülebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin önümüzdeki yıllarda dünya enerji sektöründe öneminin giderek artması beklenirken toplamda 61 bin megavat (MW) kurulu güce sahip Türkiye, 2023′te kurulu gücünü 100 bin MW seviyesine çıkarmayı hedefliyor. 100 bin MW’nin yüzde 30′unu yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefleyen Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından da oldukça avantajlı konumda yer alıyor.

GÜNDER Başkanı Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisindeki potansiyelin çok büyük olduğunu belirterek, “Güneşten yararlanabilme potansiyelimiz yılda 380 milyar kilovatsaat ve Türkiye toplamda 200 milyar kilovatsaat civarı enerji tüketiyor” dedi.

Türkiye’de kurulum maliyetlerinin düşmesiyle birlikte güneş enerjisinin geçen yıllara göre daha yaygın kullanılmaya başladığını dile getiren Bayraktar, “Biz güneşten daha fazla yararlanabilen bir Türkiye istiyoruz. Güneşten sadece evlerde sıcak su kullanımı olarak faydalanılmıyor; ısınma, soğutma, elektrik kullanımı ve aydınlatma olarak da güneşten faydalanılabiliyor” diye konuştu.

Bayraktar, güneşteki kullanımın artması için prosedürlerin kolaylaştırılması ve kamu desteğinin artırılması gerektiğini ifade etti.

-Barcelona ve Almanya örneği-

Barcelona belediyesinin yeni binalarda güneş enerji sistemlerini zorunlu tuttuğunu anlatan Bayraktar, “Bu Türkiye’de de yapabilir. Eğer binalar buna göre tasarlanırsa hiçbir ek enerji maliyeti olmadan güneş enerjisi sayesinde sıcak su, ısınma ve elektiriğini kendi karşılayan binalar kurulabilir” dedi.

Türkiye’nin güneş açısından şanslı bir ülke olduğunu belirten Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nden daha az güneş alan Avrupa’nın güneşte kurulu gücünün Türkiye’nin 300 katı olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin güneş enerjisi üretiminde toplam kurulu gücünün 20 MW civarında olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

“Almanya’da güneş enerjisiyle ilgili 35 bin MW’lik bir kurulu güç olduğu düşünülürse Türkiye’nin ne kadar gerilerde olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Enerji Bakanlığının 2023 hedefi 3 bin MW ama olumlu adımlar atılırsa bu rakamın en az iki katına çıkacağından eminiz.”

- Türkiye güneşten su ısıtmada dünya üçüncüsü

2015 yılının sonuna kadar Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarında çok büyük bir artış yaşanacağını ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin güneşten su ısıtma konusunda kurulu güç bakımından dünyada 3. sırada yer aldığını söyledi. Böyle olmasına rağmen Antalya’daki yatılı bölge okullarının Rusya’dan gelen doğalgazla ısındığını ifade eden Bayraktar, “Tüm dünyada uygulanan teşvik ve destekleme mekanizmaları bizde de uygulandığında hiçbir sorunumuz kalmayacaktır” dedi.

Kaynak: AA

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>