İMAR PLANLARI GÜNEŞE GÖRE YAPILMALI

gunes-sempozyumu

gunes-sempozyumuAntalya’da yeni imar bölgelerinde güneş enerjili eko mimari uygulamalarının desteklenmesi öneriliyor.

MİMARLAR Odası ile Elektrik Mühendisleri Odası’nın Antalya şubelerince ay başında düzenlenen 2′nci Güneş Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi tamamlandı. ‘Avrupa Güneş Başkenti Antalya’ sloganıyla düzenlenen sempozyumda 19 bildiri sunuldu. Sempozyumun ardından ortaya çıkan sonuç bildirgesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneşten daha fazla nasıl yararlanılabileceği konusu üzerinde duruldu.

FOSİL YAKIT KULLANIMI AZALTILMALI
Enerji üretiminde fosil yakıt kullanımını azaltacak yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, enerji gereksiniminin gelecek nesiller de dikkate alınarak olabildiğince yenilenebilir, temiz ve kendi öz enerji kaynaklarından karşılanması, öncelikli olarak güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik yatırımların artırılması ve bu amaçla yerli sanayinin desteklenmesi, enerjide kamu çıkarlarına hizmet eden politikaların geliştirilmesi, enerji kullanımında tasarruf yöntemleri konusunda halkın bilinçlendirilerek sanayide enerji verimliliğini artırıcı projelerin geliştirilmesi unsurlarına vurgu yapıldı.

İMAR PLANLARI GÜNEŞE GÖRE YAPILMALI
Güneş enerjisini etkin kullanmaya yönelik yeni düzenlemelerin yapılması önerisine yer verilen bildirgede, güneş enerjili eko-mimari uygulamalarının desteklenmesi, Antalya Güneş Kenti Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın hazırlanması, üniversitelerle ortak çalışma yapılması gerektiği ifade edildi. Sonuç bildirgesinin dikkat çeken bir önerisi de ‘imar düzenlemelerinde değişiklik yapılarak yeni imar bölgelerinde, imar planlarının güneş enerjisinden en iyi yararlanacak biçimde yapılabilmesine olanak verilmesi’ oldu.

AVRUPA BU İŞİ ÇOK İYİ BAŞARIYOR
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, yeni imar alanlarında caddeler, bina cepheleri ile kapı, pencere ve çatılarının güneş ışığını en iyi alacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’daki pek çok kentte bu işin başarıyla uygulamaya geçirildiğini kaydeden İlhan Metin, tüm Türkiye’de olduğu gibi Antalya’daki planlamalarda da bu konuya dikkat edilmediğini dile getirdi.

Yeni imar planlarıyla yapı yüzeylerinin güneş panelleriyle donatılabileceğine dikkati çeken İlhan Metin, “Biz binalar, apartmanlar, alışveriş merkezleri ve otellerin kullanılabilecek tüm yüzeylerinin güneş panelleriyle donatılmasının zorunlu hale getirilmesini talep ediyoruz. Bu sayede hem enerji şebekesindeki yük azalacak hem de o binaları kullananlar düşük maliyetli enerji elde edecek” dedi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte güneş enerji sistemlerinin artık 5 ila 7 yılda kendini amorti etmeye başladığını belirten İlhan Metin, talep ettikleri düzenlemelerin yapılmasının enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını, daha ucuz ve kesintisiz enerji kullanılmasına imkan sağlanabileceğini ifade etti.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>