Libya’nın güneşine büyük davet

libya

libyaLibya, uçsuz bucaksız çöllerini güneş enerjisinde kullanmak için harekete geçti. Libya Elektrik Bakanı Dr. Muhayrik, Türk şirketlerini güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımına davet etti

Arap Baharı sürecinin ardından elektrikte büyük altyapı projelerine imza atan Libya’dan Türkiye’ye işbirliği daveti geldi. Libya Elektrik Bakanı Dr. Ali Muhammed Muhayrik, çantasında yeni projelerle Türkiye’yi ziyaret etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız’la görüşen Muhayrik, tüm elektrik dağıtım şirketlerini özelleştiren Türkiye’den destek istedi.

POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Türkiye temaslarını, SABAH’a değerlendiren Bakan Muhayrik, “Gerçekten çok önemli petrol rezervlerimiz var. Ama bizim aynı şekilde güneş ve rüzgârda da çok önemli kaynaklarımız var. Libya çöllerinde tarım yapamazsınız ama güneş enerjisi potansiyeli tüm dünyaya yeter” diye konuştu.

AVRUPA’YI BESLEYECEK
Avrupa Parlamentosu, 2020 itibarıyla ülkelerin elektrik tüketiminin en az yüzde 20′sinin yenilenebilir enerjiden karşılanması için düzenleme yaptı. Muhayrik, bu doğrultuda öncelikle güneş enerjisini iç piyasada kullanmak ardından ise Avrupa’ya ihraç etmek istediklerini söyledi. Şu an hiç güneş enerjisi olmayan Libya’da 2014′te yatırım değeri 2 milyar doları bulabilecek 1.000 megavatlık güneş enerjisi santralı kurmak istediklerini aktaran Muhayrik, şunları söyledi: “Anlaşmalar çerçevesinde güneş enerjisi yatırımı yapanlardan ürettikleri elektriği 15-20 yıl geri almayı taahhüt ediyoruz. 1.000 megavatla başladık. Talebi izleyeceğiz. Başarılı olursak bir 1.000 megavat daha açacağız. İleride kapasitenin 10 bine çıkabileceğine inanıyorum. Türk şirketlerini bu projelere davet ediyoruz.”

ÖZELLEŞTİRME BAŞARINIZ BİZE ROL MODEL OLDU
Libya’da elektrik altyapısına yönelik hayata geçirilen 3 milyarlık üç projeyi Türk şirketleri üstlendi. Muhayrik, “Yeni şirketler oluşturarak özelleştirme sürecine girmek istiyoruz. Türkiye’nin bu konudaki deneyimlerinden faydalanabiliriz. Enerji bakanınızdan destek istedim. Yakında Libya’dan bir ekip Türkiye’ye gelip bilgi alacak” dedi.

TÜRK ŞİRKETLERİ ANA OYUNCU KONUMUNDA
Doktora ve akademik çalışmalar nedeniyle uzun yıllar Kanada’da yaşadığını aktaran Muhayrik, şunları söyledi: “Türkiye’ye ilk ziyaretim ve gerçekten çok etkilendim. Şehir dizaynı ve altyapı çok yüksek standartlarda. Türkiye gelişmiş ülkeler seviyesine gelmiş durumda. Bu durumda politik liderin vizyonunun etkisi var. Türkiye bölgede lider bir ülke. Yıllar önce Türk şirketleri Libya’da iyi bilinmezdi, ancak şu an ana oyuncu konumundalar. Gerçekten tebrik ediyorum. Türkiye bölgede siyasi ve ekonomik olarak en önemli ülke.”

YERALTINA KABLO HATTI
Muhayrik , Avrupa’ya elektrik ihraç etmek amacıyla İtalya ile Libya arasında yer altından yeni bir elektrik kablo hattı inşa edileceği bilgisini verdi. Muhayrik, “Henüz olgunlaşmamış bir proje ancak Taner Bey’le (Yıldız) bunu da masaya yatırdık. Projeyle ilgilenenleri bekliyoruz” dedi.

POTANSİYELİMİZ PETROL YATAKLARINDAN 5 KAT FAZLA
Libya’da günlük 1.4 milyon varil ham petrol üretiliyor. Elektrik üretimi ise tamamen petrol ve doğalgaza dayanıyor. İngiliz Nottingham Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Libya’nın güneş enerjisi potansiyeli petrol yataklarının 5 katı büyüklüğe sahip. Yeni hükümet kaynakları çeşitlendirmek amacıyla yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyor.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>