Garanti Bankası’ndan çevreci hamle

garanti

Banka, çevreci uygulamalar ve enerji tasarrufuna yönelik adımlar attı.

Garanti Bankası, dünya genelinde 403 şirketin yer aldığı “Caring for Climate” (C4C) inisiyatifine üye olan ilk Türk bankası oldu.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından geliştirilen C4C inisiyatifi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, şirketlerin daha aktif rol almasını ve çalışmalarını kamuoyuna raporlamasını amaçlıyor. Ayrıca, kamu politikalarını ve kamuoyunun konuya yaklaşımını şekillendirmeleri için iş dünyasının liderlerine bir çerçeve programı sunuyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Garanti Bankası olarak, gelecek nesillere bir borç, bir sorumluluk olarak gördüğümüz ‘sürdürülebilirlik’ konusundaki çalışmalarımıza, bu alandaki öncü ve lider pozisyonumuzu koruyarak devam ediyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele konusundaki gayretlerimiz, ulusal ve uluslararası pek çok kurum tarafından fark edildi. Şimdi de iklim değişikliği ve etkileri konusunda çalışan C4C inisiyatifine imza atan ilk Türk bankası olmaktan mutluluk duyuyoruz. C4C’nin taahhütleri arasında yer alan, değer zincirimiz boyunca karbon ayak izini azaltmak için önlem alma ve paydaşlarımızla bu konuda işbirliği konularında var gücümüzle çalışmaya, bu çalışmaları şeffaf olarak raporlamaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz” dedi.

GARANTİ’NİN ÇEVRECİ UYGULAMALARI
Garanti’den verilen bilgiye göre, çevreci uygulamalar ve enerji tasarrufuna yönelik olarak atılan adımlar şöyle:
-Garanti, 2014 yılında elektrik ve fosil yakıt kaynaklı toplam enerji tüketimini yüzde 10 azalttı. Bu değer çalışan başına yüzde 12 azaltıma denk geliyor.
-Yakıt, elektrik ve soğutma gazı kullanımı gibi doğrudan Banka’nın neden olduğu tüm karbon emisyonlarını ise 77,8 bin tondan 66,1 bin tona indirerek, yüzde 15 azalttı.
-Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) sera gazı envanterini açıklayan Garanti Bankası, 2012 yılında yayınladığı raporla projeye katılan 32 şirket arasında performans dalında en yüksek puanı alarak, CDP Türkiye ofisi tarafından ilk kez verilen “Karbon Performans Liderliği” ödülüne layık oldu.
-Garanti Bankası, iklim değişikliği ve su kıtlığı konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla, 2015 yılı başında lansmanı yapılan CDP Su Programı’nın ana sponsorluğunu üstleniyor.
-2014 yılı sonunda Garanti Bankası’nın Türkiye toplam rüzgar enerjisindeki payı Türk bankaları arasında yüzde 52’ye ulaştı. Ayrıca Banka, güneş enerjisi projelerinin yaygınlaşmasını desteklemek üzere 1 MW altındaki lisanssız güneş enerjisi santrallerinin finansmanı için yeni bir kredi ürünü sundu.
-Garanti şimdiye kadar yenilenebilir enerji yatırımlarına toplam 3,5 milyar dolar kredi sağladı.
-Garanti Bankası müşterileri, projelerde kesilen her bir ağaç için en az 4-5 katı kadar ağaç dikimi yapıyor. Ayrıca ağaç kesimi olmasa dahi Garanti Bankası’nın finanse ettiği bazı projelerde kredi ömrü boyunca her yıl 1 milyona varan ağaç dikimini kapsayan ağaçlandırma projeleri yapılıyor. Tüm bu taahhütler sonucu 2025 yılına kadar en az 17 milyon ağaç dikilmesi planlanıyor.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>