TEPEBAŞI BELEDİYESİ ORTAKLIĞI İLE 23.5 MİLYONLUK DEV PROJE

tepebasi-ortakligi-ile-23-5-milyonluk-dev-proje

Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projesi başlığına yazıldıktan sonra 20 proje arasından ikinci olarak seçilen ve 5 milyon euro hibe almaya hak kazanan Tepebaşı Belediyesi, Başkan Ataç’ın önderliğinde İspanya’nın Valladolid kentinde düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantıda Başkan Ataç’ın yanı sıra, Valladolid Belediye Başkanı Francisco Javier León de la Riva, Nottingham Şehir Konseyi Temsilcisi Alyson Stacey, Cartif Genel Direktörü Jose Ramon Peran ve Cartif Proje Koordinatörü Sergio Sanz yer aldı.
Burada bir konuşma yapan Başkan Ataç, mevcut ekonomik sistemin, kar ve büyümeye, uluslararası güce fazlasıyla değer verdiğini kaydetti. Ataç konuşmasında “Bu sistemde adalet, demokrasi, sürdürülebilirlik, dayanışma ve barış gibi değerlerin daha çok alanı kapsaması için her konuda daha sıkı iş birliğine, birbirimizi anlamaya ve tanımaya ihtiyacımız var. Hedeflerimizin odağında yer alan etkin enerji kullanımını sağlamak, çevreye duyarlı enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak, Tepebaşı İlçesi’nin enerji bağımsızlığını sağlama yolunda atacağımız önemli adımlardır” dedi.

Hayata geçirilecek projenin Tepebaşı’nın 21. yüzyıla adaptasyon sürecini hızlandıracağı için büyük heyecan duyduklarını belirten Ataç, “Ulusal ve uluslararası düzeyde de bilgi ve teknoloji paylaşımının yanında, paydaşlarımızla işbirliği ve dayanışmanın daha geniş bir alana yayılacağını ve projenin katma değerinin bu anlamda da yüksek olacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Horizon 2020 – Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı kapsamında, Enerji, Ulaşım ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörlerinin entegre edilmesini amaçlayan “Akıllı Şehirler ve Toplumlara Çözüm Üretmek” isimli proje çağrısına Remourban – Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması için Yenileme Modeli hibe almaya hak kazanmıştı. Proje, İngiltere-Nothingam Kent Konseyi ve İspanya-Valladolid Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ile oluşturulan konsorsiyuma verilmişti. Avrupa Komisyonu’nun 2015- 2020 yılları arasında yürüteceği ve 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle başlayan proje, paydaşları içinde Tepebaşı Belediyesi ile birlikte; Anadolu Üniversitesi, Demir Enerji, Ölçsan Teknolojileri Yazılım Donanım Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Anaonim Şirketi, Energon Enerji Verimliliği Danışmanlığı Hizmeti ve Ticaret Limited Şirketi yer alıyor.
Tepebaşı Belediyesi’nin Aşağı Söğütönü’nde 30 dönüm alanı kapsayan ve 60 ay süresi olan Yaşam Köyü’nde uygulayacağı proje; mevcut binaların iyileştirilmesi, Ulaşım, İletişim ve Bilişim Teknolojiler olmak üzere üç ana konuyu kapsayacak. Bu bağlamda, engelliler, yaşlılar ve Alzheimer hastalarının yaşadığı ‘Yaşam Köyü’nde yapıların iyileştirilmesinden, güneş enerjisi kullanılarak ısıtılmasına, 4 adet elektrikli otobüs ve 7 adet hibrit araç alımına, bisiklet yolu oluşturulmasına, akıllı bisikletler ve araçların şarj istasyonlarıyla enerjilerinin karşılanmasına, bina içi ve dışının aydınlatılmasına ve çalışmaların izlenebilir olması için ‘Akıllı Şehir İzleme Portalı’nın oluşturulmasına kadar pek çok çalışma yürütülecek.

Projenin Avrupa Komisyonu’nda kabul görmesi ve hibe alınmasında Tepebaşı Belediyesi’nin önceye dayalı çalışmaları etkili oldu. Belediye binasının BEBKA Projesi çerçevesinde güneş panelleriyle ısıtılarak ihtiyacın yüzde 20’sinin buradan sağlanması, enerji etkin (yeşil) su sporları merkezi çalışması, güneş enerjili şarj ünitelerinin kentin farklı noktalarına yerleştirilmesi, Dünya sağlık Örgütü üyeliği ve Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi ve taahhüdü gibi pek çok çalışmayı yürütmesi buna örnek teşkil ediyor.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>