Kömürde ısrar, yenilenebilir enerjiye ilgiyi azaltıyor

enerji

Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü Raporu’na göre 2030’a kadar, maliyetlerdeki düşüşün etkisiyle güneş ve rüzgârdan elektrik üretiminde önemli artış olacak. Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Başkanı Uğur Bayar, yenilenebilir enerjide maliyetlerin her geçen gün düştüğünü, doğru politikalar uygulanması halinde elektrikte doğalgaz ve ithal kömür kullanımının önüne geçilebileceğini kaydetti.

Önce Soma, ardından Ermenek’teki kömür madenlerinde aşırı üretim hırsının tetiklediği maden felaketleri, enerjide gözleri alternatif kaynaklara çevirdi. Tüm dünyada alternatif enerji kaynaklarına olan talep artarken, her yıl yaklaşık 60 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ithalatı yapan Türkiye’de mevcut yenilenebilir enerji kaynakları atıl bir durumda bekliyor. Bloomberg New Energy Finance ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye’nin işbirliği ile hazırlanan ‘Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü’ raporunda, bu konunun önemine vurgu yapıldı.

Avrupa İklim Vakfı’nın (European Climate Foundation) desteğiyle hazırlanan raporda Türkiye’nin gelecek dönemde artan enerji ihtiyacının daha az maliyetli, aynı zamanda temiz olan yenilenebilir enerjiden karşılanıp karşılanamayacağı sorusuna cevap arandı. Bu sorunun cevabını veren Bloomberg New Energy uzmanı Angus McCrone’e göre 2030’a kadar enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde kayda değer bir artış yaşanacak. Maliyetler kömür maliyetine eşdeğer olacak. McCrone, ayrıca etkin bir yenilenebilir enerji politikasıyla Türkiye’nin 2030’a kadar elektrik ihtiyacının yüzde 50’sinin güneşten sağlanmasının mümkün olduğunu söyledi. Türkiye’nin, kullandığı doğalgazın yüzde 98,6’sını, petrolün yüzde 93’ünü, taş kömürünün ise yüzde 92’sini ithal ettiğini belirten Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ise yenilenebilir enerji kaynaklarının yüksek potansiyeli olduğunu, maliyetlerin de her geçen gün düştüğünü söyledi. Bayar, “Bu fırsatın, doğru hedefler ve politika araçlarıyla desteklenmesi halinde elektrik üretiminde doğalgaz ve giderek artan ithal kömür kullanımının önüne geçilebilir.” dedi. Enerji ithalatının ülkenin cari işlemler açığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayar, yenilenebilir enerji ağırlıklı bir yol izlenmesi halinde yakıt harcamalarını 2014-2030 arasında 18 milyar dolar azaltmanın mümkün olduğunu ifade etti. Bayar, “Avrupa’da toplam 10 bin GW elektrik üretimi ile kömüre olan bağımlılığı yüzde 90 arasında azaltıldı. Çünkü kömür artık kabul görmüyor, yatırım pahalı ve yarımcısına kazandırmıyor. Üstelik çevreye de zararlı.” diye konuştu.

Uğur Bayar, ülkenin sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli göz önüne alındığında, konulan hedeflerin çok düşük kaldığı görüşünde. Türkiye’den ve diğer ülkelerden öne çıkan verilere dikkat çeken Bayar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Güneş enerjisinden elektrik üretiminde Almanya 32 GW, İtalya ise 16 GW kurulu gücü devreye sokmuşken Türkiye’nin 10 yıl sonrası için hedefi 3 GW. Bugün ülkedeki kurulu güneş enerjisi gücü sadece 20 MW. BNEF analizine göre Türkiye’de güneş enerjisi için sağlanan alım garantisinin görece düşük olması, bu farkı açıklamaya yardımcı olabilir. Ancak güneş enerjisinin gelişmesini kasten erteleyen birtakım düzenlemeler de var. Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretimi lisansları için ilk başvurular 2013 yılının Temmuz ayında tamamlandı. Verilecek toplam güneş enerjisi lisansı için 600 MW’lık bir sınır koyulurken, toplam kurulu gücü 7.873 MW’a ulaşan 496 adet başvuru yapıldı. Bugün itibarıyla güneş enerjisinden lisanssız elektrik üretimi içinse toplam 675 MW’lık başvurunun olumlu değerlendirildiğinin de altını çizmek gerekiyor.”

Yenilenebilir enerjiye olan ilginin Türkiye’de geç başladığına dikkat çeken GÜNDER Başkanı Kemal Gani Bayraktar da, “Yüksek hedefler belirlenmeli. Gerekli hazırlıklar yapılmalı. Şu an 20 panel üretici firma var, kapasiteleri 700 MW. Yatırım için mevzuat hızlandırılmalı. Mevcut potansiyelden yararlanmak mümkün.” dedi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>