Güneş Enerjisi için büyük çağrı

Gunes_Enerjisi

Prof Günnur Koçar, “Güneş enerjisini Avrupa’nın Kuzey ülkelerinden bile az kullanıyoruz” dedi.

Güneş Enerjisi yatırımlarının önemi ve geleceği İzmir’de konuşuluyor. SOLAR TR 2014 Yürütme Kurulu Başkanı Prof Dr. Günnur Koçar, “Amacımız güneş Enerjisi sistemlerinin yaygınlaşmasını sağlamak” dedi.

SOLARTR 2014 3 GÜN SÜRECEK

Güneş enerjisi alanında Türkiye’de yapılan en önemli etkinliklerden biri olan SolarTR 2014 3 kıta, 16 ülkeden gelen konuklar ve üniversiteden sanayiye, kamudan STK’lara sektörün tüm paydaşlarının katılımı ile İzmir’de başladı.
Türkiye’de önemi giderek artan güneş enerjisinin yaygın kullanımında, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan bilim ve teknoloji ağırlıklı uluslararası konferans ve sergi etkinliği “SOLARTR 2014”, İzmir Swissotel Büyük Efes’te başladı. 2 yılda bir yapılması planlanan ve İzmir’de 3 gün boyunca sürecek olan konferansta hızlı büyümekte olan güneş enerjisi sektörünün gelişimi için önerilerle birlikte olası tehditlerin giderilmesi ve engellerin kaldırılmasına katkı sağlanacak yol haritalarının ve eylem planlarının alt yapısı hazırlanacak. Mevzuat ve gereklilikleri, sorun ve çözüm önerileri, bütünleşik sektör yapılanmasının ulusal, bölgesel ve uluslararası boyutta ihtiyaçları dile getirilecek.

PROF KOÇAR’DAN ÇAĞRI
Konferansın açılış konuşmasını yapan SOLAR TR 2014 Yürütme Kurulu Başkanı Günnur Koçar, Türkiye’de son yıllarda hareketlenen güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak, sektörün gelişimi için öneriler sunmak ve bilgi birikimini paylaşmak, yol haritaları çıkararak eylem planları hazırlamak amacıyla SOLARTR’yi düzenlediklerini söyledi. Koçar, “Güneş enerjisini Avrupa’nın Kuzey ülkelerinden bile az kullanıyoruz. Artık güneşe hak ettiği saygınlığı kazandırmalıyız. Binalardan kentlere, kamudan sanayiye bir dönüşüm başlatmalıyız” dedi.

ULUSLARARASI İLGİ VAR

SOLARTR Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata ise, konferansa uluslararası alanda da çok büyük ilgi olduğunu, 190’ın üzerinde bildiri başvurusu olduğunu söyledi. 45 ülkeden 155 kişilik bir bilim kurulu heyeti ile konferans için 153 bildiriyi kabul ettiklerini aktaran Yeşilata, güneş enerjisinin kalkınma ve istihdam amaçlı kullanımının yaygınlaşması ile birlikte geleceğin de şekilleneceğini vurguladı. Bilimi destekleyecek sanayi uygulamalarının olması gerektiğini de ifade Yeşilata, güneş enerjisi sektörünü ilerletmede gençlerin ve kadın mühendislerin gücüne dikkat çekti.

GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar ise yaptığı konuşmada SOLARTR 2014’ün önemine dikkat çekerek, “SOLARTR ile güneşe dokunmayı hedefledik, SOLARTR bir farklılıktır, sadece bir araç değil, yaşayan bir yapıdır. Güneş dünyamızı aydınlattığı gibi şimdi hepimizi aydınlatıyor. Sektörümüzün sorunları olsa da bunu çözecek potansiyelimiz var. Bizde bu güneş enerjisi potansiyeli varken, bölgemiz ve insanımız buna hazırken başarabiliriz. Güneşin gücünü kullanabiliriz. Yapmamız gereken tek şey çok çalışmak” dedi.

Türkiye’nin güneş enerjisi ile su ısıtma konusunda Çin’den sonra lider ülke olduğunu söyleyen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Solar Isıtma ve Soğutma Programı Hollanda Girişim Ajansı yetkilisi Lex Bosseleur ise, “Türkiye, güneş enerjisi alanında gelişme sergiliyor. Türkiye ile bu konuda işbirliğine hazırız. Güneş enerjisi sektörü Avrupa’nın kuzeyinden büyümekte olan Türkiye gibi alanlara kayıyor” diye konuştu.

Güneşin çok önemli bir nimet olduğunu belirten İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Zeki Poyraz ise, Türkiye’de ısıtma-soğutma sektörünün çok önemli bir gelişme kaydettiğini bildirerek, “2000 yılında 500 milyon dolar olan sektör ihracatımız 2013 yılında 4,2 milyar dolara ulaştı. Bu yılı 5 milyar dolar ihracatla kapatacağız. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 25 milyar dolar” dedi.

“2023 YILI SONUNA KADAR EN AZ 5 BİN MEGAWAT GÜNEŞ ENERJİSİ KURULU GÜCÜNE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarında büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta da, Türkiye’nin 2023 yılına kadar en az 5 bin megawatlık güneş enerjisi kurulu gücüne kavuşmayı hedeflediğini söyledi.

Enerjinin ülkeler arasında soğuk savaşın yaşandığı alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Usta, enerji sektöründe sürekli fiyat dalgalanmalarının yaşandığını ve enerji talebinin hızla arttığını söyledi. Fosil yakıtlarının tükeneceğini kaydeden Usta şöyle konuştu:

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

“Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 2013 yılında dünyada elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 22′si yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı. AB ülkelerinin 2013 yılı sonu itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma oranı ise yüzde 27. Türkiye’nin 2013 yılı elektrik tüketimi içindeki yenilenebilir enerjinin payı ise hidroelektrik dâhil olmak üzere yaklaşık yüzde 29. Güneş enerjisinin dünyadaki toplam kurulu gücü 2011 yılında yaklaşık 67 gigawat civarında iken, 2013 yılında 138 gigawata ulaştı. Avrupa kurulu gücü ise 2013 sonu itibariyle yaklaşık 80 gigabayt civarında. Türkiye’ye de yıllık ortalama güneş ışınımı metrekare yıl yaklaşık bin 500 kilowat/saat olarak öngörülüyor. Türkiye’de ortalama yıllık güneşleme süresi yaklaşık 2 bin 750 saat civarında. Bu verilere baktığımızda da görüyoruz ki, güneş enerjisi ülkemiz için değerlendirilmesi gereken bir enerji alanı. 2023 yılı sonuna kadar en az 5 bin megawat güneş enerjisi kurulu gücüne ulaşmayı, hatta aşmayı hedefliyoruz.”

YATIRIM TALEPLERİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Üyesi Abdullah Tancan, güneş enerjisi yatırımlarında 600 megawatlık lisans başvurusu aldıklarını söyledi. Belirlenen 27 bölgeden gelen yatırımlardan 93′ünün çeşitli nedenlerden ötürü reddedildiğini kaydeden Tancan Bingöl, Tunceli ve Erzincan’dan güneş enerjisine yönelik hiç yatırım talebini almadıklarını, Hakkari, Muş ve Şırnak’tan 1’er adet başvuru aldıklarını söyledi.

MEVZUAT VE UYGULAMALAR

Konferans boyunca güneş enerjisi alanında çalışan kamu, sanayi ve özel sektör temsilcilerine yönelik eşgüdüm oturumlarına da ayrıca yer verilecek. 3 gün boyunca güneş enerjisi mevzuat, uygulama ve teknolojilerine yönelik farklı başlıklarda eğitim de verilecek. Güneş enerjisi sektöründe sık karşılaşılan sorunların çözümünde ulusal ve uluslararası eğitmenler tarafından verilecek bu eğitimlerin tümünde, genç araştırmacı ve mühendisler olacak.

3 GÜNLÜK EĞİTİM

Konferans boyunca verilecek eğitimler şöyle:
“Merkezi sıcak su sistemleri planlama ve uygulama teknikleri”, “Güneş enerjisi santrali (GES) proje tasarımı ve elektrik altyapısı”, “Lisanssız GES başvuruları, projelendirme ve kabul işlemleri”, “Lisanslı GES başvuru süreci ve GES yatırımlarının fizibilitesi”, “Solar energy in architecture and buildings.”

Konferans’ta ayrıca üniversite öğrencileri tarafından “Gölge Etme” ve “Güneş Enerjisi ve Gençlik” başlıklı gençlik forumları da düzenlenecek.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>