Ayvalık’a Güneş Enerji Elektrik Santrali Kurulacak

ayvalik-a-gunes-enerji-elektrik-santrali

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak için Almanya’ya giden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 4 günlük ziyaretin ardından ilçeye güzel haberlerle döndü.

Bavyera bölgesindeki temaslarında Ayvalık’ta Güneş Enerjisi Elektrik Santrali kurulması, bu bölgeden bir kent ile Ayvalık’ın kardeş şehir olmaları konusuna ilk adım atıldı.

Başkan Gençer ve beraberindekiler, Güneş Enerjisi elektrik santrali, kardeş şehir ve eski bir sabunhanenin geri kazanım çalışmasıyla kültür merkezine dönüştürüldüğü projeleri görüşüp inceledi, ilgililerden detaylı bilgi aldı.

AYVALIK BELEDİYESİ ELEKTRİĞİNİ GÜNEŞTEN ELDE EDECEK.

Ayvalık Belediyesi güneşten elektrik elde etmeye hazırlanıyor. İlçede kurulması planlanan 3.5 MW’lık güneş enerji santralinden (GES) elde edilecek elektrik enerjisinden belediye ihtiyacı kadarını kullandıktan sonra fazlasını satarak gelir elde etmeyi hedefliyor.

Beraberinde belediye Meclis üyesi Ufuk Ova, Korkut Billurcu ve Sevinçer Övmen’den oluşan bir heyet ile Almanya’da 4 günlük bir inceleme yapan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçeye çantasında yeni projelerle döndü.

Almanya’ya giderek Bavyera bölgesinde güneş enerji santrali hakkında araştırma yapan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Almanya seyahatimiz verimli geçti. Öncelikle güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili güzel bir çalışma yaptık. Almanya’da güneş enerjisinden elektrik üretimi çok fazla. Şimdi Türkiye’de de yatırım yapmayı düşünüyorlar. Biz de bunu inceledik. Eğer prosedürler Türkiye’dekilerle uyumluluğu sağlanırsa Türkiye’de ilklerden birini yapmak istiyoruz. Öncelikle kendi elektriğimizi, belediyenin kullandığı elektriğini üretmesi için bir girişimde bulunacağız. Bununla ilgili bilgilendik. Bu konuyla ilgili kafamızdaki soru işaretlerinin hepsini attık. O açıdan da bu gezi bizim için çok verimli oldu” dedi.

Elde edilen enerji ile ilk olarak belediyenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını ifade eden başkan Gençer şunları söyledi;

“Yaklaşık olarak 3.5 MW’lık bir proje için araştırıyoruz. Bununda Türkiye’de ruhsatlarla, prosedürlerle ilgili bürokratik işlemleri olacak. Bunları hallettiğimiz takdirde çok kısa zamanda bu sistemi kurabiliriz. Ama tabi Türkiye’de kanunların uygulamasıyla ilgili bir süreç önümüzde var. Enerji ruhsatıyla ilgili bir süreç var. Bu işi çok uzamadan halledeceğimize inanıyorum.”

Güneş Enerjisinde elektrik elde edilecek olan paneller yerleştirilirken bölge seçiminde çok hassas davranacaklarının atını da çizen Gençer;

“Güneş panellerinin konuşlandırılması için yaklaşık bize 40 dönüm bir arazi lazım. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Paneller kesinlikle tabiat parkları içinde olmayacak. Tabiat parkı dışında bir bölgede olacaktır. Aynı zamanda tarım arazisinde de olmayacaktır. Bunlara çok dikkat ediyoruz. Böyle bir araziyi tahsis edeceğiz” diye konuştu.

AYVALIK’A Almanya’DAN KARDEŞ GELİYOR.
Ayvalık Belediyesi Almanya’nın Bavyera bölgesinden bir kent ile kardeş şehir olmak için çeşitli görüşmeler yapıldı.

Alman- Türk Tabipler Birliği Başkanı İsmail Baloğlu’nun daveti ile Almanya’ya giden Rahmi Gençer, Bavyera Başbakanı Günther Beckstein, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Maly ve Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya’nın da hazır bulunduğu programa katıldı.

Başkan Gençer yaptığı açıklamada şunları dedi;
“Almanya’da Bavyera bölgesinden bir kardeş şehir ile ilgili çalışmamız oldu. Burada oradaki Türk – Alman Tabipler Derneği Başkanı Dr. İsmail Baloğlu, Bavyera Eski Başbakanı Günther Beckstein, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Maly ve Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya ile beraber olduk. Bu konuyu konuştuk, önümüzdeki dönemlerde Ayvalık ile Almanya’nın bir kenti arasında kardeş şehrin olmasıyla ilgili adımlar atıldı. Bir başlangıç oldu. Bu görüşmeler olumlu geçti. Güzel görüşmeler oldu. Kendilerini Ayvalık’a davet ettik özellikle başbakanı, büyükşehir belediye başkanını. Onlar da bu davetimize icabet edeceklerini söylediler. İlk adımlar atıldı hem enerji konusunda hem de kardeş şehir olmak konusunda.’

ALMAYA’DA ÖRNEK BİR PROJEYİ İNCELEDİLER

Kırlangıç konusunda Ayvalık Belediyesi olarak bir proje hazırlığı içinde olduğunu da vurgulayan Gençer, “Bizim de Kırlangıç’ı sosyal hayata, kültür hayatına ve Ayvalık ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgili de Bavyera bölgesinde küçük bir örneğini gezdik. Yani bir sabun fabrikasının sosyal hayata, kültür hayatına nasıl kazandırıldığıyla ilgili projeyi de gezmiş olduk. Bu da bize ayrı bir bilgi oldu. Hepsini değerlendirdik çok verimli bir gezi oldu” ifadelerini kullandı.

Gençer, Almanya programının hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Korkut Billurcu ve Sevinçer Övmen’de çok teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>