Gaziemir belediyesi çatıda elektrik üretiyor

gazi

Gaziemir Belediyesi’nin yeni hizmet binasının çatısında yerleştirilen özel üretim çift camlı fotowoltaikler sayesinde güneş enerjisinden günlük ortalama 37 evin tükettiği kadar elektrik üretiliyor. Yıllık bin 10 kWh üretim yapan sistem belediye bütçesine katkı sağlıyor Gaziemir Belediyesi’nin geçen mart ayında hizmete giren akıllı, çevreci, teknolojik hizmet binası, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretiyor.

Yağmur suyunun depo edilerek lavabolarda kullanıldığı binanın çatısında yer alan özel paneller sayesinde güneş enerjisinden hem sıcak su elde ediliyor hem de elektrik üretiliyor. Bu sayede belediye bütçesine önemli katkı sağlanırken çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor.

Çift camlı fotovvoltayg modüller Çatıya, binanın bulunduğu bölgenin coğrafi ve iklim koşullan göz önüne alınarak özel olarak üretilen güneş enerjisini elektrik enerjine çeviren paneller yer alıyor. Sistemin kurulumunu yapan Manz Solar Enerji San. ve Tic. Ltd.Şti.’nin Genel Müdürü Dietmar Manz iki tarafı cam olan çift camlı fotovvoltayg modüllerin Türkiye’de ilk kez bu binada kullanıldığını belirterek şunları söyledi: “Biz sistemin kurulumunu yapmadan önce çeşitli ölçümlerle bölgenin iklim koşullan, güneş ışınlarının açıları hakkında bilgi topladık. Elde ettiğimiz veriler ışığında bölgeye en uygun enerji panellerini binanın çatısına yerleştirdik. Böylece güneş ışınlarından en yüksek oranda yararlanarak daha çok elektrik enerjisi sağladık. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kullandığımız güneş ışınlarını iletebilen çift camlı fotovvoltayg modüller sayesinde binanın gün ışığından faydalanmasını sağladık.’ Sistem 4-5 yılda kendini amorti ediyor Sistemin günlük ürettiği enerjinin 37 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğunun altını çizen Manz, ‘Günlük 37 evin ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üreten sistem yılda bin 10 kWh elektrik üretiyor. Sistem yüksek verimi sayesinde 4-5 yılda kendini amorti ediyor. 32-35 yıl kullanım ömrü olan sistem Gaziemir Belediyesi bütçesine çok önemli katkı sağlayacak. Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşi kullanan sistem aynı zamanda çevrenin korunmasına da katkı sağlıyor’ dedi. 35 yıl kullanım ömrü olan sistem cam panellerin değiştirilmesiyle tekrar çalışmaya devam edebilecek. Diğer taraftan sistemde kullanılan malzeme geri dönüşüme uygun olduğu için ömrünü tamamlayan paneller ekonomik değere çevrilebilecek.”

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>