Yozgat Pancar Ekiciler Kooperatifi Hem ihtiyacı olan elektriğini üretiyor, hem de ÇEDAŞ’a satıyor

DSC_00442

Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi güneş enerjisinden elektrik üreterek, hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de fazla gelen enerjiyi ÇEDAŞ’a satıyor.

Konuya ilişkin bilgi aldığımız Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Arslan, günümüzde birçok kurum ve kuruluşun enerji giderini asgariye indirmesi gerektiğini, bu durumda ülkenin enerji açığının giderilmesinde de bir nebze olsun katkıda bulunacaklarını söyledi.

Arslan, Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak Sorgun’da bulunan merkez şube yanında ilçelerde bulunan 8 satış mağazası ve 1 petrol istasyonu ile hizmet vermeye çalıştıklarını, bu 10 birimin aylık elektrik giderinin bin 200, bin 300 lira civarında olduğunu belirtti.

Her ay böyle bir ödeme yapmaktan kurtulmanın çarelerini aradıklarını ve en sonunda Güneş enerjisinden elektrik üretmeye karar verdiklerini ifade eden Arslan, “Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak geçen şubat ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na vermiş olduğumuz bir projemiz vardı, % 50 hibe destekli güneş enerjisinden 30 KW elektrik üretecek bir proje. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kanalıyla sunduğumuz bu proje geçerlilik gördü. Maliyetin % 50 si Bakanlığımız tarafından desteklendi. KDV dahil 116 bin liraya mal ettiğimiz sistemin maliyetinin yaklaşık 58 bin lirasını, Bakanlığımız karşıladı. Sözleşmelerin tamamlanmasının ardından yatırıma geçtik. Burada bulunan depolarımızın çatılarının üzerine güneşten elektrik enerjisi üreten 126 adet panel yerleştirerek, 30 KW lık enerji üretim sistemini kurdurduk. Bunu kurmaktaki amacımız, merkez binamızın, tohum eleme merkezimizin, diğer ilçelerdeki satış mağazalarımız ve benzin istasyonumuzun elektrik ihtiyacını karşılamaktı, bunu da başardık” dedi.

-İhtiyacımızın fazlasını ÇEDAŞ’a satıyoruz
Kurdukları sistemle aylık 7-8 KW civarında olan elektrik sarfiyatını karşıladıklarını ve kalanı da ÇEDAŞ’a sözleşmeyle sattıklarını ifade eden Başkan Arslan şu açıklamada bulundu:
“Sistem tam kapasite ile çalışmadığı için aylık 26-27 KW elektrik üretiyoruz. Bunun 7-8 KW lık bir bölümünü biz ihtiyacımız için kullanıyor kalan 18-19 KW lık kısmı ise ÇEDAŞ’a satıyoruz. Elektrik üretimimiz aylık 2 bin, 2 bin 100 lira civarında. Bizim elektrik giderimiz ise bin 200, bin 300 lira Tutarındadır. Diğer ilçeler bu rakama dahil. İlçelerdeki satış mağazalarımız elktriği ÇEDAŞ’tan alıyor, sonra mahsuplaşıyoruz. Geriye kalan elektriği satıyor ve bu satışlardan aylık 800-900 lira bir gelir elde ediyoruz. Yani senede 10 bin liralık bir gelir elde etmemiz söz konusudur. Bu durumda 5-6 sene içerisinde sistem kendisini amorti edecektir.”

-Yozgat’ta bir ilk-
Sistemi kurmalarındaki amaçlarının sadece kooperatifin elektrik giderini karşılayıp, gelir elde etmek olmadığını dile getiren Başkan Arslan, bu sistemi kurmak veya kurdurmak isteyen çiftçilere, kuruluşlara da önder olmak istediklerinin altını çizerek açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Günümüzde enerji açığı giderek artıyor. Bu sistemi kurmakla bizim amacımız sadece kooperatifimize bir kazanç sağlamak değildir. Yörede bulunan çiftçilerimize, diğer kuruluşlara önderlik etmektir. Yeni olmasına rağmen, şu an bile çok rağbet görüyor. Yatırım yapacak olan kişiler geliyor, nasıl olduğunu, nasıl kurulduğunu, kazancının ne olduğunu, kimlerin bu işi yapabileceğini, nasıl yapıldığını soruyor, bilgiler alıyorlar. Biz bu sistemi ufak çapta tarımsal sulama yapan çiftçilerimize de öneriyoruz. Şu anda 15 er KW lık iki inverter kanalıyla elde edilen elektrikle burada gördüğünüz tüm alet ve makineler çalışıyor. Hem 220 volt, hem de 380 volt elektrik üretiyoruz. Yozgat’ta 1 KW lık üretim yapan yerler var ama, 30 KW lık elektrik üreten, ihtiyacının fazlasını satan ilk biz olduk.”

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>