ŞUTSO, KULLANDIĞI ENERJİYİ ÜRETECEK

SUTSO_KULLANDIGI_ENERJIYI_URETECEK-WEB_GES

ŞUTSO, kuracağı Güneş Enerjisi Sistemi (GES) ile kendi enerjisini üretecek.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Karacadağ Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretim Projesini hayata geçiriyor. ŞUTSO binasının tüm enerji ihtiyacını karşılayacak olan 100 kWh’lık GES protokolü, ŞUTSO ve TES Enerji arasında imzalandı. ŞUTSO binasında düzenlenen imza törenine ŞUTSO Genel Sekreteri Faruk Yaşar, TES Enerji Genel Müdürü Ercan Öncü, TES Enerji Proje Müdürü Ercan Orhan, Projenin Şanlıurfa’daki uygulayıcısı Elektrik ve Elektronik Mühendisi Mehmet Polat, ŞUTSO Yenilenebilir Enerji Projesi Koordinatörü Mesut Altınyaprak katıldı.

Protokol anlaşmasına ŞUTSO adına imza atan Genel Sekreter Faruk Yaşar yaptığı açıklamada; ”Şanlıurfa’da yılda 3000 saat güneşlenme süresine sahibiz. Biz de sahip olduğumuz bu potansiyelden yararlanmak adına, ayrıca yenilenebilir enerjinin temiz ve ucuz olmasından dolayı ilimize örnek olacak bir Güneş Enerjisi Sistemi kuruyoruz. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretim Projesiyle” güneş enerjisinden 100 kwp enerji üretecek olan bu sistem için ihaleyi gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz ihalemize 5 firma katıldı, katılan firmalar teknik ve mali değerlendirmeye tabi tutuldular. Bunun sonucunda Teknik şartnamedeki beklentileri en uygun fiyat veren TES Enerji Sistemleri A.Ş. 344.000,00TL bedel ile ihaleyi kazandı. Bu sistemden yıllık 150.000 kilowat saat (kWh) Üretim beklemekteyiz. Hesaplarımıza göre sistem kendisini 5. yılın sonunda amorti edecek ve yılda 25.000 dolar ile 60.000 dolar yıllık kazanç beklemekteyiz” dedi.

2015 Yılı başlarında devreye girmesi beklenen GES’i kuracak olan TES Enerji Genel Müdürü Ercan Öncül de Şanlıurfa’da uygulayacakları projeden dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek; ”Şanlıurfa 300 gün/ yıl güneş görme ile Türkiye’nin en verimli bölgesi. Yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bir kısmı bölgeden sağlanabilir. Bunun için bütün argümanlar çok uygun” dedi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>