Foça’da enerjisini kendi üreten ilk çiftlik

c37e908_o

Türkiye, kendi enerjisini üreten evlerden sonra artık ‘kendi enerjisini üreten çiftliklerle’ de tanışacak. Banvit’in 10 yıllık yetiştiricisi Ali Süreyya Perçin, Türkiye’de ilk olacak bir yatırıma imza attı.

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Ilıpınar Köyü’nde Perçin’e ait 180.000 adet kapasiteli etlik tavuk çiftliğinde bu ay devreye girecek 220 kW gücündeki güneş enerjisi santrali, enerji maliyetinin tamamını karşılayacak. Santralin yılda en az üretmesi beklenen 320.000 kWh yenilenebilir enerji ise yılda yaklaşık 40 konutun elektrik enerjisine eşdeğer,ayrıca 160 ton/yıl karbondioksit salınımını da önlenmiş olacağından, bu rakam kabaca 30 aracın 1 yıllık karbondioksit emisyonuna eşit.

Enerji giderlerinin yüksekliği, hayvancılıkta Türkiye’de ilk kez ‘kendi enerjisini üreten çiftlik’ dönemini başlatıyor. Banvit’in İzmir’deki 10 yıllık yetiştiricisi Ali Süreyya Perçin, kümes hayvancılığında Türkiye’de ilk olacak ve sektörde ‘tasarruf’ dönemini başlatacak yeni bir girişime imza attı. Ali Süreyya Perçin, İzmir Foça Ilıpınar köyü civarında bulunan kendine ait 180.000 adet kapasiteli etlik tavuk çiftliğine, büyük miktarı çifttik tarafından kullanılmak üzere 220 kW gücünde bir güneş enerjisi santrali kurdu.

Aslen yüksek makina mühendisi olan Ali Süreyya Perçin’in yüksek enerji giderlerine alternatif ve çevreci bir çözüm olarak geliştirdiği santralden yılda en az 320.000 kWh yenilenebilir enerji üretilmesi planlanıyor. Tesisin kurulmasının son aşamada olduğunu ve santralin bu ay devreye gireceğini açıklayan Perçin, “Santralin yılda en az üretmesi beklenen 320.000 kWh yenilenebilir enerji, yaklaşık 40 konutun yıllık elektrik enerjisine eşdeğer. Ayrıca 160 ton/yıl karbondioksit salınımını da önlenmiş olacağından, bu rakam kabaca 30 aracın 1 yıllık karbondioksit emisyonuna eşit” dedi. Santralin çiftliğinin aylık enerji maliyetinin tamamını karşılayacağını belirten Perçin, “Hatta bir miktar fazla enerjiyi TEDAŞ’a 13.3 ABD Doları centten satmak mümkün olacak. Çevresel etkinliği ve iç karı yüksek olan bu yatırım, yenilenebilir enerjinin hayvancılık alanına uygulanması açısından ve yeşil enerji konusunda iyi bir örnek oluşturacak” diye konuştu.

Kanun yatırımların önünü açtı…
1 yıl önce, yenilenebilir enerji lisansız elektrik üretimi yönetmeliğine göre TEDAŞ’a müracaat ettiklerini ve TEDAŞ ile TEİAŞ’tan bağlantı kabulü müsadesi aldıklarını söyleyen Ali Süreyya Perçin, şöyle devam etti: “ÇED dahil tüm yerel ve mevzuata uygun izinler tamamlanarak Gediz Elektrik Dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması yapılmış ve tesisin geçici kabulü gerçekleştirilmiştir. 10-15 bin m2’lik bir endüstriyel broiler çiftliğinin enerji ihtiyacının tamamını karşılamak için 220 kw gücünde bir GES yeterlidir. Photovoltic panel güneş enerjisi santrali yatırımının kaba maliyeti watt başına 1-1.2 eurodur.”

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>