Kendi elektriğini üretmek isteyene mini santral

ge

BİREYSEL olarak, lisans gerektirmeden elektrik üretim olanağı çıkınca, evler ve bahçelerde kullanılabilecek “mini elektrik santralları”nın satışı da hız kazandı.

Evde elektrik üretimi için kullanılan güneş enerjisi panellerine rağbet artıyor. Evinde bu sistemi kullanmak isteyenler, internetten ya da yapı marketlerden bu ürünlere sahip olabiliyor. Vatandaşlar evlerinde kullanacakları güneş enerji sistemlerine 1,200 lira ile 13 bin liraya kadar değişen fiyatlarla sahip olabiliyorlar.

Lisanssız elektrik üretimiyle 2 Ekim 2013 tarihinde Resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 500 kilovata (kW) kadar elektrik üretim tesislerinin kurulması için lisansa gerek olmadan yatırımın önü açıldı; böylece, vatandaş evinde kullandığı elektriği üretme imkanına sahip oldu.

Elektrik aboneler 250 lira karşılığı başvuruda bulunabiliyor, başvuru kabul edildiği takdirde, evde, bahçede üretim tesisi kurabiliyor.

Yönetmeliğe göre elektrik abonesi olan herkes evinin çatısında ya da bahçesinde kuracağı güneş enerjisi panelleri ile ihtiyacı olan enerjiyi üretebilecek hatta ihtiyaç fazlası elektriği sisteme satarak para da kazanabilecek.

Üretim tesisleri dağıtım sistemine bağlanıyor, sadece üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması şartı aranıyor.

İhtiyaç fazlasını satabilme imkanına sahip üreticiler, 10 yıl süreyle Yenilenebilir Enerji Kanunu çerçevesinde belirlenen fiyatlardan yararlanarak satış yapabiliyor. Bu düzenleme ile en çok tercih edilen yenilenebilir enerji kaynağı güneş enerji oldu.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>