Genç ASKON Konya Şubesi’nce hazırlanan “Türkiye’de ve Konya’da Güneş Enerjisi Sektörü” adlı raporda, Karapınar Enerji Endüstri Bölgesi için yapılan başvurular faaliyete geçtiğinİ belirtti. GENÇ ASKON Konya Şubesi Sektörler Birimi’nce hazırlanan raporda, Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından, birçok ülkeye göre şanslı durumda olduğu belirtildi. Türkiye’de enerji ihtiyacı arttıkça enerji faturası ve buna bağlı olarak da cari açığın büyüdüğü ifade edilen raporda, bu döngünün kırılması için enerji ihtiyacının daha büyük bir oranını içeriden veya başka kaynaklardan karşılaması gerektiği kaydedildi. Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarının, büyük miktarlarda yatırım malzemesi, donanım ve nitelikli işgücü ihtiyacını beraberinde getireceği ifade edilen raporda, “Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi (güneş tarlası) yatırımlarının cazip hale getirilmesi amacıyla ilgili mevzuat üzerinde devam eden çalışmalar, sektörde faaliyet gösteren veya sektöre yeni girecek yatırımcılar tarafından yakından takip edilmektedir” ifadelerin kullanıldı. Türkiye güneş enerjisi sektörünün söz sahibi kuruluşlarının da Konya’da faaliyet gösterdiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi: “Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralinin 2012 yılı Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçirildiğini görmekteyiz. 200 KW gücündeki santral, 3500 metrekarelik alana kurulmuş ve 350 bin AVRO’ya mal olmuştur. Yasal düzenlemelerin yanı sıra, yerel ölçekte gerçekleştirilecek bazı girişimler, yatırımlar için gerekli altyapının hazırlanması ve dolayısıyla bu yatırımların daha cazip hale getirilmesi bakımından son derece önemlidir. Bu amaçla, Karapınar ilçesinde, ‘Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ ilan edilerek güneş enerjisi yatırımlarına tahsis edilmek üzere toplam alanı 61.585.762 m2 ve alternatif maliyetleri çok düşük olan üç ayrı arazi belirlenmiştir. Belirlenen arazilerin tamamına 1 MW’lık güneş tarlası kurulması durumunda 4,89 Milyar Avro tutarında yatırım çekebilme potansiyeli ortaya çıkacaktır. Karapınar Enerji Endüstri Bölgesinde lisanslı ve lisanssız toplamda 104 bin 814 kW kurulu güce sahip başvurular faaliyete geçtiğinde; bölgede yıllık toplamda 155.592.624,19 kWh enerji üretilecek, üretilen enerjiden 37 milyon 455 bin 812 lira gelir elde edilecektir. 1 MW kurulu güç yatırımı 1 milyon € olarak varsayıldığında ise yatırım geri dönüşü 6,3 yıl olacaktır.” GENÇ ASKON Konya Şubesi Sektörler Birim Başkanı Esat Soydemir, aylık periyotlarda, belirlenen sektörde araştırmalar yaparak, sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getireceklerini belirtti. Soydemir, böylece Konya iş dünyasına hizmet etmeyi amaç edindiklerini bildirdi.

askon

askonGenç ASKON Konya Şubesi’nce hazırlanan “Türkiye’de ve Konya’da Güneş Enerjisi Sektörü” adlı raporda, Karapınar Enerji Endüstri Bölgesi için yapılan başvurular faaliyete geçtiğinİ belirtti.

GENÇ ASKON Konya Şubesi Sektörler Birimi’nce hazırlanan raporda, Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından, birçok ülkeye göre şanslı durumda olduğu belirtildi.

Türkiye’de enerji ihtiyacı arttıkça enerji faturası ve buna bağlı olarak da cari açığın büyüdüğü ifade edilen raporda, bu döngünün kırılması için enerji ihtiyacının daha büyük bir oranını içeriden veya başka kaynaklardan karşılaması gerektiği kaydedildi.

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarının, büyük miktarlarda yatırım malzemesi, donanım ve nitelikli işgücü ihtiyacını beraberinde getireceği ifade edilen raporda, “Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi (güneş tarlası) yatırımlarının cazip hale getirilmesi amacıyla ilgili mevzuat üzerinde devam eden çalışmalar, sektörde faaliyet gösteren veya sektöre yeni girecek yatırımcılar tarafından yakından takip edilmektedir” ifadelerin kullanıldı.

Türkiye güneş enerjisi sektörünün söz sahibi kuruluşlarının da Konya’da faaliyet gösterdiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralinin 2012 yılı Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçirildiğini görmekteyiz. 200 KW gücündeki santral, 3500 metrekarelik alana kurulmuş ve 350 bin AVRO’ya mal olmuştur. Yasal düzenlemelerin yanı sıra, yerel ölçekte gerçekleştirilecek bazı girişimler, yatırımlar için gerekli altyapının hazırlanması ve dolayısıyla bu yatırımların daha cazip hale getirilmesi bakımından son derece önemlidir. Bu amaçla, Karapınar ilçesinde, ‘Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ ilan edilerek güneş enerjisi yatırımlarına tahsis edilmek üzere toplam alanı 61.585.762 m2 ve alternatif maliyetleri çok düşük olan üç ayrı arazi belirlenmiştir. Belirlenen arazilerin tamamına 1 MW’lık güneş tarlası kurulması durumunda 4,89 Milyar Avro tutarında yatırım çekebilme potansiyeli ortaya çıkacaktır. Karapınar Enerji Endüstri Bölgesinde lisanslı ve lisanssız toplamda 104 bin 814 kW kurulu güce sahip başvurular faaliyete geçtiğinde; bölgede yıllık toplamda 155.592.624,19 kWh enerji üretilecek, üretilen enerjiden 37 milyon 455 bin 812 lira gelir elde edilecektir. 1 MW kurulu güç yatırımı 1 milyon € olarak varsayıldığında ise yatırım geri dönüşü 6,3 yıl olacaktır.”

GENÇ ASKON Konya Şubesi Sektörler Birim Başkanı Esat Soydemir, aylık periyotlarda, belirlenen sektörde araştırmalar yaparak, sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getireceklerini belirtti.

Soydemir, böylece Konya iş dünyasına hizmet etmeyi amaç edindiklerini bildirdi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>