Cari Açık, Güneş Enerjisiyle Azaltılabilir

cari_acik_gunes_enerjisiyle_azaltilabilir

Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Enstitüsü’nden Ordinaryüs Prof. Dr. Sarıçiftçi:- “Türkiye’nin güneş potansiyeli şu anda Almanya’dan iki kat daha fazladır. Tüm cari açığımızın yarısından fazlası enerji ithalatından kaynaklanıyor. Enerji ithalatımızın yüzde 25′ini bile kısıp, bunu güneşten elde etsek, cari açık o oranda direkt azalır. Cari açığımızı güneş enerjisiyle azaltabiliriz”- “Almanya 20 tane nükleer santrale bedel güneş santrali kapasitesi kurdu. Almanya güneş fukarası bir ülke oldugu halde bunu gerçekleştirebildi”

ŞENGÜL OYMAK – Avusturya Linz Organik Güneş Pilleri Enstitüsü Müdürü ve Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Enstitüsü’nde Ordinaryüs Prof. Dr. Serdar Sarıçiftçi, Türkiye’nin güneş potansiyelinin şu anda Almanya’dan iki kat daha fazla olduğunu belirterek, “Tüm cari açığımızın yarısından fazlası enerji ithalatından kaynaklanıyor. Enerji ithalatımızın yüzde 25′ini bile kısıp, bunu güneşten elde edersek, cari açık o oranda direkt azalır” dedi.

Sarıçiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisinden yararlanma arttıkça dünyada barışçıl bir enerji çözümünün gelişeceğine inandığını belirterek, ülkelerin bununla geleceğini daha rahat planlayabileceğini söyledi.

Güneş enerjisinin temiz bir enerji olduğunu, kıymetinin bilinmesi ve fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerektiğini vurgulayan Sarıçiftçi, ülkelerin en büyük giderlerini enerji ithalatının kapsadığını ifade etti.

Sarıçiftçi, enerji ithalatının azaltılmasının ülkelerin geleceğine çok büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, bazı ülkelerin güneş enerjisine yapılan yatırımları çoğalttığını anlattı.

Ülkelerin kendi öz ve bedava kaynağı olan güneş enerjisine sahip çıkması gerektiğine vurgu yapan Sarıçiftçi, “Türkiye’nin güneş potansiyeli şu anda Almanya’dan iki kat daha fazladır. Tüm cari açığımızın yarısından fazlası enerji ithalatından kaynaklanıyor. Türkiye’nin cari açığı rakamlarına bakıldığında herşey ortada. Enerji ithalatımızın yüzde 25′ini bile kısıp, bunu güneşten elde edersek, cari açık o oranda direkt azalır. Cari açığımızı güneş enerjisiyle azaltabiliriz. Almanya 20 tane nükleer santrale bedel güneş santrali kapasitesi kurdu. Almanya güneş fukarası bir ülke olduğu halde bunu gerçekleştirebildi. Amerika’da şu anda özel sektör çok büyük bir şekilde güneş enerjisi yatırımına döndü” şeklinde konuştu.

“Hidrojeni, sunni benzine çevirmek çok kolay”
Türkiye’nin istiklali ve istikbalinin güneş enerjisinde olduğunu vurgulayan Sarıçiftci, “Bu, benim Türkiyemiz için devamlı söylediğim bir slogandır. Bunu her platformda anlatmaya çalışıyorum. Türkiye’de bu alanda mutlaka yatırımların ve çalışmaların çoğaltılması gerekiyor” dedi.

Sarıçiftçi, kendisinin kurucusu olduğu firmanın da güneş enerjisinden sunni doğalgaz üretecek tesisleri yapıp satmaya başladığını anlatarak, “Bunun yanı sıra bir çok bilimci güneş enerjisinden hidrojen elde etmek için başarılı çalışmalar yapıyor. Hidrojeni, karbondioksitle beraber sunni benzine çevirmek çok kolay” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>