Emekli Bilim Adamı’ndan Örnek Davranış

emekli-bilim-adami-ndan-ornek-davranis

emekli-bilim-adami-ndan-ornek-davranisİstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu, bir bilim adamı olarak güneş enerjisinin kullanımında topluma örnek olmam lazım diyerek kendi evine güneş enerjisi santrali kurdurdu.

Coğrafi konumu itibariyle güneşlenme alanı ve süresi oldukça yüksek olan Türkiye’nin, yaşanan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri de göz önünde bulundurulduğunda, Güneş Enerjisi Teknolojileri konusunda daha duyarlı hale gelmesi son derece önemli.

Kendi Elektriğini Kendisi Üretiyor!

1969 yılından beri Türkiye’nin enerji çözümleri markası olarak hizmet veren Tunçmatik’in yan kuruluşu olan Powergie firması tarafından gerçekleştirilen Ahmet Dervişoğlu projesi, yaklaşık 10,000 TL’lik bir yatırımla hayata geçti. Ahmet Dervişoğlu, Gönen’de bulunan evine kurdurduğu 3 kWp gücündeki güneş enerjisi sistemiyle, artık kendi elektriğini kendisi üretiyor.

Proje sürecinde karşılaştığı birçok bürokratik zorluğa rağmen yılmadan projeyi tamamlayan Dervişoğlu, “Güneş enerjisi sistemini evimin bahçesine kurmamdaki temel amacım, sistemin Türkiye’de yaygınlaşmasına katkıda bulunmak. Bu sistemle elektrik üretimi esnasında çevreyi kirletmiyorsunuz. Sistemde hareketli parçalar olmadığı için bakımı kolay ve uzun ömürlü. Şu anda çalışmakta olan sistem çok büyük bir ilgi görüyor. Ancak ne yazık ki tüketimden artan kısmı, formaliteler tamamlanmadığı için, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (UEDAŞ) satamıyorum. 22.6.2012 tarihinde UEDAŞ’a 7 adet ek içeren dilekçe ile sistemi kurmak için başvurdum. Aradan geçen 1 yıl 3 aylık zamanda çok yoğun çaba sarfetmeme ve ilgili meslektaşlarımdan büyük anlayış görmeme rağmen formaliteleri tamamlayamadım. En iyi ihtimalle 2 ay içinde tamamlanacak. O zaman belki de ev düzeyinde Türkiye’de ilk tamamlanmış sistem veya ilk birkaç sistemden biri olacak. Şimdiki formaliteler caydırıcı, çok daha basit olabilir. EPDK da bunun farkında ve basitleştirme çalışmaları yapıyor.” Şeklinde konuştu.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>