Elbistan Güneş Enerjisine Geçiyor

elbistan_gunes_enerjisine_geciyor

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hayvancılık ve tarımla uğraşan kendi elektriğini kendisi üretmek isteyen vatandaşların sayısı artıyor

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hayvancılık ve tarımla uğraşan kendi elektriğini kendisi üretmek isteyen vatandaşların sayısı artıyor. Özellikle güneş enerjisi kullanılan sistemlerden sonuncusu Köseyahya köyüne kuruldu. Köyde bulunan damızlık entegre küçükbaş hayvan çiftliğindeki sistem sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Elbistan’ın güneşlenme oranı son raporlara göre Türkiye ortalamasının üzerinde çıktı. İlçedeki birçok noktanın yıllık güneşlenme oranı bin 700 saati aştı. Bu veriler, güneş enerjisinden elektrik üretmek girişimcileri de harekete geçirdi. İlçeye bağlı Köseyahya köyünde damızlık küçükbaş hayvan üretimi yapan Neş Tarım Hayvancılık firması da güneş enerjisinden kendi elektriğini üretmeye başladı. Elektriği bulunmayan kırsal bölgeye kurulan, işletmenin ihtiyaç duyduğu elektriğin karşılanması için sulama kuyusuna ait pompalar, işletmeye kurulan güneş panelleri aracılığıyla karşılanmaya başlandı.

Söz konusu bölgenin sorumlusu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Hakan Aranmaz, sistemin işletmenin duyduğu enerji ihtiyacını karşılayabildiğini söyledi. Bölgenin yakınında elektrik olmadığı için girişimcinin güneş enerjisinden kendi elektriğini üretme yolunu seçtiğini kaydeden Aranmaz, böylelikle hem elektrik getirim maliyetinden hem de elektrik kulanım maliyetinden önemli ölçüde avantaj sağlanacağına işaret etti. Ziraat Mühendisi Hakan Aranmaz, ilk kurulum maliyetinin oldukça yüksek olduğunu, fakat uzun vadede sistemin çok avantajlı olabileceğini belirtti.

Güneş panelleri ile elde edilen elektriğin hem sulama pompalarını, hem de çiftliğe ait enerjinin karşılanmasında rahatlıkla yetebileceği öğrenildi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>