Şekerbank’tan güneş enerjisine 50 milyon TL kaynak

sekerbanktan-gunes-enerjisine-50-milyon-tl-kaynak

İSTANBUL – Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Baymak ile yaptıkları iş birliği kapsamında konut ve iş yerlerinin güneş enerjisinden Elektrik üretebilmesi için 2017 sonuna kadar 50 milyon TL’lik finansman desteği sağlayacaklarını söyledi.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan ​Ertürk, ekonomik tartışmaların hepsinde Türkiye’nin geleceği ile ilgili olarak öncelikle cari açığın düşürülmesi konusunun gündeme geldiğini belirterek, cari açığı azaltacak en önemli unsurun enerjide dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu vurguladı. Şekerbank olarak ekonominin daha sağlam temellere oturması için verecekleri katkının çok önemli olduğuna işaret eden Ertürk, şöyle devam etti:
“Bu doğrultuda enerji tasarrufu ve enerji verimliliği konusundaki projeleri destekleme kararı aldık. Türkiye’nin enerji harcaması şu anda toplam 75 milyar dolar. Bunun 55 milyar dolarlık kısmını ithal ediyoruz. Şu andaki cari açığımız da 44 milyar. Son verilere göre enerji ithalatımızı dışarıda bıraktığımız zaman cari açığımız olmuyor. Hatta ocak ayında petrol fiyatları daha aşağıda olduğu zaman enerji ithalatı dışında cari açığımız fazla da vermişti.

Şu anda dışarıya harcadığımız 100 doların 23 doları enerjiye gidiyor. Bunu ne kadar azaltırsak ekonomi o kadar sağlam temellere oturacak. Biz bunu azaltmak için 2009 yılında bireysel amaçlı olarak EkoKredi ürünümüzle yola çıkmıştık. Geldiğimiz noktada bu ürünümüzle KOBİ’leri ve büyük yatırımları da destekleyebiliyoruz. İş yalıtımdan başlamıştı ama şu anda güneş enerjisini konuşuyoruz. EkoKredi finansman modelimizi birçok alanda kullanır hale geldik.”

-”60 aylık kredinin faiz oranını aylık yüzde 1′in altına çektik”
Şekerbank’ın Türkiye’de Apartman yönetimlerine kredi veren tek banka konumunda olduğuna dikkati çeken Ertürk, yalıtımına aracılık ettikleri konut sayısının 95 bine yükseldiğini dile getirdi. Ertürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Finansmanımız 550 milyonlardan 613 milyonlara çıktı ve bunun sayesinde sağladığımız tasarruf 18,7 milyar kilovatsaate ulaştı. Bu rakamlar Baymak’la yaptığımız iş birliği ile daha da artacak.

Toplam enerji tüketimimizin yüzde 30′unun 2023′te yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmesi hedefleniyor. Şu anda yüzde 15 civarındayız ve yürüyecek çok yolumuz var. Biz de bu yolda Baymak’la birlikte yenilenebilir enerji alanında EkoKredi finansman modelini uygulayalım istedik. Bunun en büyük avantajları vade ve faiz. 60 aya kadar çıkabiliyoruz ve en düşük faiz oranını sunuyoruz. 60 aylık kredinin faiz oranını aylık yüzde 1′in altına çektik. Müşterilerimiz, yaklaşık 18 bin TL olarak 0,99 faizle kullandıkları krediyi, aylık 420 TL taksitle 60 ayda geri ödeyebilecek. Herhangi bir masraf almıyoruz. Bu modele özel hızlı ve pratik bir kredilendirme sistemimiz var.”

Baymak ile yaptıkları iş birliği kapsamında yıl sonuna kadar Türkiye’nin 10 önemli noktasında toplantılar yapacaklarını ifade eden Ertürk, şunları kaydetti:
“Baymak 2017 yılının sonuna kadar 10 bin konuta güneş enerjisini getirmeyi hedefliyor. Biz de bunun 3′te birini finanse etme hedefi koyduk. 10 bin projenin üçte birinin krediyle, geri kalan kısmının da öz kaynak kullanımıyla finanse edileceğini öngörüyoruz. Şekerbank olarak EkoKredi finansman modeliyle yatırım yapacak yaklaşık 3 bin 300 müşterimize 50 milyon TL’lik kaynak ayırmış olacağız. Bu yatırım gerçekleştiği takdirde 2017 sonuna kadar 30 megavatlık bir sistem kurulmuş olacak.”

-”Türkiye’de güneşten elektrik üretimi hemen hemen sıfır noktasında”
Baymak Genel Müdürü Ender Çolak da Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretmek için en iyi güneş görme potansiyele sahip ülkelerden biri olmasına rağmen güneş enerjisinde yeterli kurulu gücü olmayan tek ülke olduğunu söyledi. Bu anlamda Türkiye’ye çok benzeyen İspanya’nın krize rağmen güneş enerjisi alanında çok büyük bir hamle yaptığını belirten Çolak, “Güneş enerjisinde dünyadaki en fazla kurulu güç, güneşin diğer ülkelere göre daha az olduğu Almanya’da bulunuyor. Toplam kurulu gücü 69 gigavat olan Türkiye’de güneşin payı sadece 40 megavat. Şu anda hemen hemen sıfır noktasında” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de ortalama güneşlenme süresi 7,2 Saat olduğu bilgisini paylaşan Çolak, güneş enerjisinden elektrik üretiminin lisanslı ve lisanssız olmak üzere 2′ye ayrıldığına işaret etti. Çolak, şu ifadeleri kullandı:
“Baymak, güneş enerjisinden elektrik üretiminin lisanssız tarafında ve çatı üstü kurulumunda yer alacak. Evlerin, iş yerlerinin ve KOBİ’lerin çatılarına 3, 5, 7, 10 ve 30 kilovata kadar kurulum yapacağız. Bunun dışında fabrikalar için 100-150 kilovata kadar kurulum da yapılıyor ama bunları proje olarak yapacağız.

Güneşten elektrik üreten paneller çatının en üstüne kuruluyor ve sistem iki taraflı çalışıyor. Hem eve elektrik veriyor hem de şebekeye. Sistemde çift taraflı bir sayaç var. İhtiyaç olduğunda dışarıdan, şebekeden elektrik kullanıyor, fazla üretim olduğunda da dışarıya satıyor. Bu sistem ile Ay sonu geldiğinde şebekeden kullanılan elektrik fatura olarak gelecek, şebekeye satılan elektriğin bedeli de artı olarak gelecek ve Türkiye için muhtemelen her ay ev sahipleri elektrik dağıtım firmasından para alır hale gelecek.”
-3 kilovatlık kurulumun maliyeti 22 bin 200 TL
Çolak, güneş enerjisinden elektrik üretimi için 3, 5 ve 10 kilovat gibi ev büyüklüğüne göre çeşitli büyüklüklerde paketler hazırladıklarını dile getirdi. 3 kilovatlık paketin ortalama olarak 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını karşıladığını açıklayan Çolak, “3 kilovatlık paketi baz alarak bir hesaplama yaptığımızda Şekerbank’ın 36 aylık finansmanıyla kurulum maliyeti yaklaşık 22 bin 200 TL’ye karşılık geliyor. En kötü senaryoda bu sisteme yapılan yatırım 7,5 yılda geri dönüyor. Ev sahibi eğer bu 3 kilovatlık paketi bankadan finansman desteği almadan kendisi finanse ederse 17 bin TL” ifadelerini kullandı.

Güneş panellerinin ömrünün minimum 30 yıl olduğunu bildiren Çolak, “7,5 yıldan sonraki süre boyunca bedava elektrik üretilmiş olacak. Türkiye’de her nokta elektrik santraline dönüşecek. Türkiye’deki evler, Oteller ve iş merkezleri enerji üretim merkezi haline gelecek” dedi.

Çolak, bir gazetecinin şebekeye elektrik satılması için alınması gerekli olan izinlerin kim tarafından alınacağı sorusuna, “İzin prosedürü Bakanlık düzenlemesinde hazır ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda yayımlanacak. 50 kilovatın altındaki sistemlerdeki kurulumların izin prosedürü son derece hızlı ve basit hale geliyor. İzin başvurusu dağıtım şirketlerine yapılacak ve başvuruyu şahıslar yapacak. Baymak da burada Anahtar teslimi kurulum yapan firma olarak şahısların başvuru yapması için gerekli evrakları hazırlamasında destek veriyor olacak” şeklinde cevap verdi.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>