Organik çilek suyunu “güneş”ten alıyor

cilek1

Konya’nın Hüyük ilçesinde, tarımsal destekler sayesinde organik çilek üretimine yönelen çiftçiler, sulu tarımın yapılamadığı arazileri teknolojiden istifade ederek suluyor.

Hububat ekiminden vazgeçerek, daha önce kuru tarım yapılan alanlara güneş enerjisi paneli kuran çiftçiler, ürettikleri elektrik enerjisi sayesinde sondajla su çıkartıp, damla sulama sistemiyle ürün yetiştiriyor.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik çilek üretiminden iyi gelir elde eden üreticilerin sulama konusunda yaşadıkları sıkıntıları yenilenebilir enerji sistemleri ile aşma yoluna gittiğini söyledi. Şahin, “Göletlerden su alma imkanı olmayan üreticilerimiz, kendi imkanlarıyla çileğini ve yetiştirdiği diğer ürünlerini sulamaya başladı” dedi.

Hüyük’te izne, ruhsata gerek olmadan üreticilerin küçük yatırımlarla tarlasına güneş panelleri kurabildiğini aktaran Şahin, şöyle devam etti:
“Bölgemizde güneş enerjisi kullanımı yaygınlaşıyor. Vatandaşlarımız 12 kolektör kurarak, elde ettiği enerjiyi tarımsal sulamada kullanıyor. Bir panelin bin liralık maliyeti var. Ayrıca altyapı sistemleri için de bir maliyet söz konusu. Üreticimiz 12 bin lira masraf ederek kurduğu sistemle bahçesinin tamamını sulayabiliyor. Bölgemizde artık yağmur suyu beklenerek sulanan hububat tarlaları, çilek bahçesine dönüşüyor.”

- Sistem bir sezonda kendini amorti ediyor
Şahin, bölgede sulama sorunu yaşayan üreticilere güneş enerjisi paneli kurmaları tavsiyesinde bulunarak, “Kuracakları bu sistem, kendini bir üretim sezonunda amorti ediyor. Çiftçilerimize sesleniyorum; güneşimiz var, toprağı olan ve bu işe yönelmek isteyenler güneş enerjisi ile tarımsal sulama ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler” dedi.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan ise Hüyük’te yenilenebilir enerjiye ilginin artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Güneş enerjisinin, göletlerden su temin edilemeyen alanlarda maliyetleri düşürerek sulu tarım yapma imkanı sağladığına işaret eden Doğan, ” Yatırım maliyeti ilk etapta yüksek gibi görünse de çiftçimiz son dönemde çilek gibi değerini bulabilen bir ürün ile bu yatırımın çok rahat amorti edebileceğini görmüş, uygulamış ve başarılı olmuştur” diye konuştu.

Print Friendly

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>